Links

Hier heb je verbindingen naar artikels op internet en andere archieven met zoveel mogelijk een verwijzing naar ‘Londerzeel en WO I’. De inhoud van de niet persoonlijke documenten valt buiten de verantwoordelijkheid van de beheerder van deze website.                                   

bloem_margriet_of_madeliefje

  • De historicus Pieter Serrien heeft op zijn website een zeer aangrijpend artikel gepubliceerd met informatie over ‘De Spaanse griep – De elfde ziekte’ (© SERRIEN, Pieter, Het elfde uur. 11 november 1918. De gewelddadige laatste dag van de Eerste Wereldoorlog, Horizon, 2018, 20-28) (klikken op beeld hiernaast voor het artikel) kamp-funston(Pieter Serrien).
  • Op vrijdag 30 november 2018 stond in Londerzeel de laatste activiteit gepland ter herdenking van de ‘Groote Oorlog’.
   In regie met Emiel De Cock brachten de gemeente Londerzeel, Kunstcollectief Stuifmeel, Silhouettes, Sound of Seven, Fran & Bart en Freek Van den Broeck een poëtische en muzikale vertelling over de ‘Groote Oorlog’ (klikken op beeld hiernaast voor het programmaboekje) voorstelling WOI_30.11.2018(zonder_witte_rand).
  • Powerpoint-presentatie “Sfeerbeelden van de opening van tentoonstelling ‘Dagelijks leven tijdens WO I’ in GC Gerard Walschap te Londerzeel op zondag 11 november 2018″ (foto’s gemaakt door Nest Van Aken, Joris Saerens en Doef van ‘Het Nieuwsblad’). (klikken op beeld hiernaast voor starten presentatie, toetsen: ⇐ vorige volgende Esc stoppen) 2018-11-11.19.
  • Artikel in het weekblad Tertio van 19 september 2018 over ‘Vergeten oorlogsgeschiedenis in kartuizerabdij. Toen de Chartreuse van Neuville Belgisch was.’. In het oorlogsziekenhuis ‘La Chartreuse’ in Neuville-sous-Montreuil is Victor Borms uit Malderen op 21 juni 1917 overleden en werd er begraven op een heuvelflank buiten de abdij (klikken op beeld hiernaast voor het artikel) Artikel in Tertio(19-09-2018) over La Chartreuse te Neuville-sous-Montreuil (meer informatie en fotomateriaal van de Chartreuse op de “Nieuws”-pagina).
  • Artikel in de Franse lokale krant ‘Le Journal de Montreuil’ Hoofdpagina_'Le_Journal_de_Montreuil'_op_05-09-2018 op woensdag 5 september 2018 over de ‘vergeten’ Belgische begraafplaats te Neuville-sous-Montreuil. Het artikel beschrijft het ontstaan en het verval van de begraafplaats in Neuville-sous-Montreuil, waar talrijke (+/- 600) Belgische WO I-vluchtelingen werden begraven tussen 1915 en 1919, en ook wordt Victor Borms vermeld, een WO I-vluchteling uit Londerzeel (deelgemeente Malderen), die eind april 1915 zwaargewond werd overgebracht vanuit het toen verwoeste Elisabeth-veldhospitaal te Poperinge naar het grootste Belgische militair en burgerhospitaal van Frankrijk ‘La Chartreuse’ in Neuville-sous-Montreuil en daar overleden is en begraven werd op 21 juni 1917. Victor Borms had vanaf 2 april 1915 eerst verbleven in het burgerhospitaal in het kasteel D’Hondt in Poperinge (met als aangeduide medische diagnose “wonden aan beide benen”) maar door verwoesting van dat hospitaal door bombardementen op 24 april 1915 werd Victor overgebracht naar het Elisabeth-veldhospitaal in Poperinge maar dat werd enige tijd later ook getroffen door bombardementen en moest ontruimd worden. Aldus kwam Victor Borms terecht in het Belgische hospitaal in Neuville-sous-Montreuil. Waaraan hij uiteindelijk is overleden op 21 juni 1917 kon niet worden teruggevonden (klikken op beeld hiernaast voor het artikel)  artikel_'Le_Journal_de_Montreuil'_05-09-2018.
  • Powerpoint-presentatie ‘Sfeerbeelden van evenement “Toen de Chartreuse Belgisch was : Ontmoetingen” op zaterdag 23 juni 2018 in Neuville-sous-Montreuil (FR)’ (foto’s gemaakt door Lieve Saterdag). (klikken op beeld hiernaast voor starten presentatie, toetsen: ⇐ vorige volgende Esc stoppen) La Chartreuse de Notre-Dame des Prés,voormalig kartuizerklooster in Neuville-sous-Montreuil in WO I als vluchtelingen-opvangcentrum en als Belgisch militair-burgerhosp.
  • Powerpoint-presentaties ‘Foto’s WO I genomen door een Duitse fotograaf. Oorlogsfoto’s gemaakt door de Werhmacht.’:
   1) Foto’s van het hele IJzerfront in beeld gebracht vanaf de Duitse linies, van Nieuwpoort via Tervate tot Diksmuide en verder naar Poelkapelle. (bron: Feldpost 14) (klikken op beeld hiernaast voor starten presentatie, toetsen: ⇐ vorige volgende Esc
   stoppen) Kriegs-Erinnerungen 1914-1918.
   2) Foto’s van batterij ’Pommern‘ in Koekelare. (bron: Feldpost 14) (klikken op beeld hiernaast voor starten presentatie, toetsen: ⇐ vorige volgende Esc stoppen) Zeldzame foto's van batterij 'Pommern‘.
  • Powerpoint-presentatie ‘De Grote Oorlog 14-18’ met beelden uit de periode vanaf 24 juni 1914 tot december 1916 (Freddy Storm 05/2013) (5KNA Productions 2013). (klikken op beeld hiernaast voor starten presentatie, toetsen: ⇐ vorige volgende Esc stoppen) De Grote Oorlog(Freddy Storm 05-2013)(5KNA Productions 2013).
  • Wederopbouw van verwoeste huizen tijdens WO I:
   1)
   Onderzoek ‘DUITSE WEDEROPBOUWINITIATIEVEN IN BELGIË TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG’ aan de hand van Johannes Schüllers ‘NEUE KLEINHÄUSER IN BELGIEN ERSTANDEN WÄHREND DES KRIEGES’. Verhandeling voorgelegd aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van UGent door Johan Van den Mooter. Deze verhandeling (met foto’s van voorbeelden) gaat onder meer over Kapelle-op-den-Bos waar verschillende woningen werden heropgebouwd tijdens WO I met Duitse hulp maar omdat Londerzeel een buurgemeente is van Kapelle-op-den-Bos kan het zijn dat ook woningen in Londerzeel werden heropgebouwd met Duitse steun (klikken op beeld hiernaast voor openen verhandeling) M. VERWILGHEN, Carte de Belgique renseignant par commune l_importance-1916 [https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/290/378/RUG01-001290378_2010_0001_AC.pdf].
   2) Oorspronkelijk Duits verslag ‘NEUE KLEINHÄUSER IN BELGIEN ERSTANDEN WÄHREND DES KRIEGES’ door Johannes Schüller (Keulen 1918, bron: website Heemkring Kampenhout) (klikken op beeld hiernaast voor openen verslag) NEUE KLEINHÄUSER IN BELGIEN ERSTANDEN WÄHREND DES KRIEGES' van Johannes Schüller-pag0001(bijgewerkt_met_dikke_rand) [http://campenholt.be/docs/geschiedenis/neue_kleinhauser_in_belgien-johannes_schuller.pdf].
   3) Ook een Zwitserse organisatie had fondsen ter beschikking gesteld voor de wederopbouw van huizen in België die vernietigd waren tijdens de Eerste Wereldoorlog (klikken op beeld hiernaast) 330px-OSB_Nieuwstraat_8_Tienen [https://nl.wikipedia.org/wiki/Oeuvre_Suisse_en_Belgique].
  • Powerpoint-presentatie met verhaal over de Eerste Slag bij Ieper tijdens WO I (auteur: Etienne Thieren). Heel wat soldaten waren betrokken bij die strijd. (klikken op beeld hiernaast voor starten presentatie, toetsen: ⇐ vorige volgende Esc stoppen) powerpoint-presentatie_De_Eerste_Slag_bij_Ieper.
  • De symboolbloemen voor de Eerste Wereldoorlog.
   Meestal wordt de klaproos/poppy gebruikt als symbool voor WO I maar eigenlijk zijn er meerdere bloemen aangewend als symbool. Zo heeft bijvoorbeeld Londerzeel het oude embleem van onze eigen geschiedenis, het madeliefje/de margriet, de voorbije jaren tijdens lokale plechtigheden weer naar het publiek toe gebracht. In een artikel uit het tijdschrift nr. 112 (april 2017) van Berla – erfgoedkring vzw – Meise worden de verschillende symboolbloemen toegelicht [http://www.erfgoedberla.be] (klikken op beeld hiernaast voor het artikel)   WOI-symboolbloemen-01
   .
  • Powerpoint-presentatie met verhaal over soldaat Lodewijk Jozef Van Doorslaer uit Steenhuffel tijdens WO I (auteur: Joris Saerens). Indien gewenst kan afgesproken worden dat de beheerder van de website een Powerpoint-presentatie ter plaatse komt geven (school, vereniging, sympathisanten, …) met uitleg gedurende ongeveer 30 tot 60 minuten of eventueel langer (klikken op beeld hiernaast voor starten korte presentatie)  powerpoint-presentatie_Lodewijk_Jozef_Van_Doorslaer.
  • Website Bel-Memorial  startpagina-Bel-Memorial  (tweetalig) [http://www.bel-memorial.org/cities/abroad/france/neuville-sous-montreuil/neuville-sous-montreuil_cil_civils_belges.htm] met:
   ⇒ meer informatie over de ‘vergeten’ Belgische begraafplaats in Neuville-sous-Montreuil te Frankrijk waar nu nog steeds ongeveer 600 Belgen begraven liggen 
   (hier klikken).
   ⇒ meer informatie over Victor Borms, oorlogsvluchteling uit Malderen, die op 21 juni 1917 tijdens WO I begraven werd op de begraafplaats van Neuville-sous-Montreuil te Frankrijk  (hier klikken).
   ⇒ foto’s over de officiële inhuldiging op 24 september 2016 van een herdenkingspaneel bij de begraafplaats van Neuville-sous-Montreuil te Frankrijk  (hier klikken).
   ⇒ gedenkboek voor de Belgen gestorven in de Chartreuse Notre-Dame-des-Prés te Neuville-sous-Montreuil, Pas-De-Calais, Frankrijk (omwille van groot bestand kan downloaden even duren) (hier klikken).
  • Inventaris van het archief van Philomena Constance Hermans (spionne tijdens WO I, ° Liezele 8-12-1894 † Mechelen/kliniek 16-5-1985, was woonachtig in Londerzeel sinds 1923). Bedoeling is om dit archief, dat zich bevindt in het gemeentearchief van Londerzeel, verder te onderzoeken en het resultaat hiervan in een artikel ter beschikking te stellen aan het publiek [Geschied- en Heemkundige Kring Londerzeel]
   ⇒ Opzoekingen zijn ondertussen gebeurd (auteur: Joris Saerens). Zie de “Inhoud”-pagina of  (hier klikken).
  • Het liefdadigheidswerk van Juffer Orianne van Londerzeel door Louis De Bondt en Francis Hallemans [http://users.telenet.be/Londerzeelvroeger/orianne.htm]  (hier klikken).
  • Groote Oorlog in Vlaams-Brabant – Geschiedenis WOI’ door toerisme Vlaams-Brabant [https://www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/groote-oorlog/geschiedenis]  (hier klikken).
  • De slag van 4 september’ door Paul De Borger. Zowel in Londerzeel als in Breendonk werd er hard gevochten. [http://breendonk800.weebly.com/de-slag-van-4-september.html]  (hier klikken).
  • LONDERZEEL VROEGER – Historische en Genealogische bijdragen over Londerzeel, Malderen en Steenhuffel’ door Louis De Bondt, Luc Annaert en andere auteurs  [http://users.telenet.be/Londerzeelvroeger/INHOUD%20-%20LONDERZEEL%20-%20MALDEREN%20-%20STEENHUFFEL%20(2).htm]  (hier klikken).
  • Op de website van de gemeente Londerzeel kun je onder meer een fietslus en een wandeltocht in het teken van ‘WERELDOORLOG I IN LONDERZEEL EN OMGEVING’ terugvinden [https://www.londerzeel.be/zoeken?q=woi+londerzeel]  (hier klikken).
  • Op de website van Toerisme Vlaanderen vind je onder meer een fietslus van 45 km die start aan het Leireken, Brouwerijstraat 29, 1840 Steenhuffel (Londerzeel). Tijdens de tocht kom je relicten uit de Eerste Wereldoorlog tegen [https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/fietsen/fietsproducten/brabantse-kouters-fietsroute/index.html]  (hier klikken).
   Voor de volledige lijst van de historische haltes op de fietslus (hier klikken).