Nieuws

 • Uitgave door de Geschied- en Heemkundige Kring van Londerzeel van boek ‘Het liefdadigheidswerk van Mademoiselle Orianne‘:
  Op zaterdag 28 september 2019 zal tijdens een academische zitting te Londerzeel het nieuwe boek ‘Het liefdadigheidswerk van Mademoiselle Orianne‘ worden voorgesteld (klikken op de afbeelding hierna voor meer informatie).
  Aankondiging uitgave boek 'Het liefdadigheidswerk van Mademoiselle Orianne' door heemkring Londerzeel (GHKL)
 • Inhuldiging monument gebroeders Van Doorslaer op de begraafplaats van deelgemeente Steenhuffel:
  Op woensdag 8 mei 2019 (Bevrijdingsdag WO II) wordt in de voormiddag een gedenkplaat ingehuldigd op de begraafplaats van deelgemeente Steenhuffel ter ere van de drie broers/oud-strijders Van Doorslaer uit Steenhuffel.
  In ‘Uit in Vlaanderen’ staat daarover de volgende aankondiging (klikken op de afbeelding hierna voor de aankondiging)

steenhuffel-begraafplaats-08-05-2019-herdenking-bevrijding-wo-ii-inhuldiging-monumentaankondiging-in-uit-databank-website-02.jpg

 1. Frans Henri Jan Van Doorslaer (geboren in Steenhuffel op 23/01/1892 en overleden in Steenhuffel op 12/09/1972). In dienst als oorlogsvrijwilliger vanaf 1 april 1915 en bij de grenadiers vanaf 29 maart 1916. Vanaf 26 december 1916 in hetzelfde regiment grenadiers maar wel een ander bataljon als zijn jongere broer Jeremias.
  Na de Eerste Wereldoorlog heeft Frans Henri Jan als beenhouwer gewerkt in Antwerpen.
 2. Jeremias Van Doorslaer, tweelingbroer van Lodewijk Jozef, geboren in Steenhuffel op 02/02/1893. In dienst bij de grenadiers vanaf 1 augustus 1914 bij het begin van WO I.
  Gesneuveld op 10/11/1918 (dag voor de Wapenstilstand) te Semmerzake-Sluis aan het front bij het bevrijdingsoffensief van WO I (Jeremias was korporaal).
 3. Lodewijk Jozef Van Doorslaer, tweelingbroer van Jeremias, geboren in Steenhuffel op 02/02/1893. Oud-strijder van zowel WO I als WO II. In dienst als soldaat-brancardier bij het 5de Linieregiment vanaf 1 augustus 1914 bij het begin van WO I. Hij geraakte tijdens WO I op 18/10/1918 zwaargewond aan zijn linkerschouder door mitrailleurkogels bij gevechten aan de oostkant van Oostrozebeke en werd tot 19/03/1919 verzorgd in een militair hospitaal in Hoogstade (in die periode is zijn tweelingbroer Jeremias gesneuveld!) (Lodewijk Jozef was op het einde van WO I adjudant en oorlogsinvalide).
  Later onderwijzer en vanaf 01/01/1934 schoolhoofd van de jongensschool te Steenhuffel.
  Hij geraakte dodelijk gewond in Oedelem bij een Duits luchtbombardement op 26/05/1940 tijdens zijn actieve dienst in WO II en overleed in het militair hospitaal van Brugge op 30/05/1940 (ondanks zijn invaliditeit opgelopen in WO I was Lodewijk Jozef (reserve)kapitein-commandant geworden en deed hij dienst in WO II).
  In Steenhuffel werd later een gedenkplaat ter ere van hem aangebracht aan de zijgevel van het vroegere schoolhuis in de toenmalige straat Elst en werd die straat later naar hem vernoemd.

  De drie broers Van Doorslaer hebben uiteindelijk allemaal gediend in het leger bij de grenadiers (Frans Henri Jan en Jeremias bij het 2de Regiment Grenadiers in WO I maar wel niet hetzelfde bataljon, Lodewijk Jozef bij het 3de Regiment Grenadiers maar dan wel in WO II, in WO I heeft Lodewijk Jozef gediend bij het 5de Linieregiment).
 • Gemeentelijk informatieblad Londerzeel (GIL) – Oorlogsmonumenten WO I en WO II:
  In het Gemeentelijk informatieblad Londerzeel (GIL) verscheen in de editie januari-februari 2019 de volgende aankondiging. (klikken op de afbeelding hierna voor de aankondiging)

gil_2019_janfeb(vermelding Oorlogsmonumenten WOI en WOII op pagina 5)-0005

Rechtzetting in verband met de tekst in het Gemeentelijk informatieblad Londerzeel:
Aan het herdenkingsmoment op Blauwenhoek zullen twee panelen worden geplaatst met daarop de naamplaatjes van alle namen van burger- en oorlogsslachtoffers van Londerzeel.
Het voorstel van deze panelen komt van een aantal personen uit de werkgroep ‘Herdenking WOI’ en met steun van de ‘Verenigde Oud-strijders & Oud-soldaten Londerzeel’ (zie www.londerzeel.be/ontbrekende-namen-toegevoegd-aan-oorlogsmonumenten
voor de gewijzigde tekst).

 • Oproep in verband met Mejuffer Jeanne Orianne:
  Wij zijn op zoek achter alle mogelijke informatie/documenten/foto’s/… van/over Mejuffer Jeanne Orianne die tijdens WO I in Londerzeel woonde en heel wat herbegravingen van gesneuvelde soldaten organiseerde in verschillende dorpen in de ruime omgeving van Londerzeel.
  Mejuffer Jeanne Orianne heeft ook een heleboel monumenten opgericht ter ere van de gesneuvelden.

  Ook informatie over andere personen die tijdens WO I herbegravingen zouden hebben gedaan is van harte welkom.
  Indien je in het bezit bent van info over Mejuffer Jeanne Orianne of eventueel andere personen die herbegravingen organiseerden gelieve contact op te nemen met de beheerder van de website www.londerzeelwo1.wordpress.com (via e-mail: joris.saerens.wo1@outlook.com).
 • Poëtische en muzikale vertelling “Hebben wij hun stem gehoord?”:
  Op vrijdag 30 november 2018 staat de laatste activiteit ter herdenking van de Groote Oorlog in Londerzeel gepland.
  In regie van Emiel De Cock brengen de gemeente Londerzeel, Kunstcollectief Stuifmeel, Silhouettes, Sound of Seven, Fran & Bart en Freek Van den Broeck een poëtische en muzikale vertelling over de Groote Oorlog.
  Afspraak in GC Gerard Walschap, 19u30 (deuren open om 19u).
  Toegangskaarten €7 kunnen ter plaatse gekocht worden of in voorverkoop bij de cultuurdienst of bibliotheek Londerzeel. (klikken op de afbeelding hierna voor affiche)voorstelling WOI_30.11.2018(zonder_witte_rand)
 • Artikel in de krant ‘De Zondag’ op zondag 11 november 2018:
  In de krant ‘De Zondag’ (regio De Rand en Brussel) verscheen op zondag 11 november 2018 het volgende artikel (klikken op de afbeelding).

  artikel_De_Zondag(11-11-2018,De_Rand_en_Brussel)-detail
 • Herdenking 11 november 2018 in Londerzeel:
  Gemeente_Londerzeel-Uitnodiging_11.11.2018

  Meer gegevens over deze herdenking (klikken op de afbeelding hiervoor voor het programma van de 11 novemberherdenking):
  Het plechtig eerbetoon zal plaatsvinden op zondag 11 november aan het herdenkingsmonument aan de Sint-Jozefkerk te Londerzeel Sint-Jozef, gevolgd door de officiële opening van de tentoonstelling “Het dagelijks leven tijdens WOI” en de boekvoorstelling “Enkele soldaten en burgers uit Londerzeel in de Groote Oorlog” van Joris Saerens. (klikken op de afbeelding hierna voor affiche tentoonstelling) Affiche_tentoonstelling-'Dagelijks_leven_tijdens_WO _I'(november_2018)
 • Verslag herdenking ‘Slag van Neeravert’ te Londerzeel op zaterdag 29 september 2018:
  De hevige ‘Slag van Neeravert’ (ook ‘Slag van Londerzeel’ genoemd) vond plaats op dinsdag 29 september 1914 op de plaats Neeravert te Londerzeel (deelgemeente Sint-Jozef) en werd herdacht op zaterdag 29 september 2018. De plechtigheden werden bijgewoond door een grote menigte waaronder enkele nazaten van soldaten die sneuvelden tijdens de slag en een afvaardiging van 12de/13de Linieregiment uit Spa (de ‘Slag van Neeravert’ werd gevochten door het Belgische 12de Linieregiment). Eerst was er om 19u30 een korte bloemenhulde aan het kleine monument op het slagveld van Neeravert, gevolgd door een fakkeloptocht, langs de tijdelijke moddersculptuur “No man’s land”, naar het grote monument op de Blauwenhoek. Daar werden toespraken gehouden door Geert Tamsyn (voorzitter van Verenigde Oud-strijders & Oud-soldaten Londerzeel), burgemeester Nadia Sminate, de bevoegde schepen Gerda Verhulst, Emiel De Cock (die WO I-gedichten voorlas) en Rob Buelens (kunstenaar van tijdelijke moddersculptuur op Neeravert) van Londerzeel. Tijdens de toespraken werden ook de namen van de gesneuvelden van de ‘Slag van Neeravert’ voorgelezen. Nadien werd een bloemenhulde gebracht en de ‘Last Post’ geblazen door twee klaroenspelers en werden, voor de eerste maal, spots op het monument aangestoken.
  Na de plechtigheden konden de aanwezigen genieten van verse soep die bereid was in een ter plaatse aanwezige authentieke veldkeuken uit WO I (VZW Platform voor Belgische militaire geschiedenis “De Patrouilleurs”) en volgde er nog een gelegenheidsreceptie in een tent.
  Iedereen wordt hierbij bedankt voor hun medewerking en aanwezigheid bij deze herdenking die gelukkig kon doorgaan bij droog weer met zachte temperaturen
  (klikken op beelden hiernaast voor foto’s)  Herdenking_'Slag_van_Neeravert'_te_Londerzeel_op_28-09-2018(fakkeltocht)-02   Herdenking_'Slag_van_Neeravert'_te_Londerzeel_op_28-09-2018(fakkeltocht)-03   Herdenking_'Slag_van_Neeravert'_te_Londerzeel_op_28-09-2018(fotos_nieuwsblad_regio).
 • Herdenkingsplechtigheid Belgisch militaire begraafplaats Houthulst (‘Slag van het Vrijbos’ herdacht in Houthulst):
  Op de militaire begraafplaats in Houthulst is op vrijdag 28 september 2018 de ‘Slag van het Vrijbos’ tijdens de Eerste Wereldoorlog herdacht (start van het bevrijdingsoffensief). Precies 100 jaar geleden kwam het Belgische leger in actie om het bos te heroveren op de Duitsers. Die hadden er zich ingegraven in wat een on-inneembare stelling leek. De weerstand was groot en er vielen duizenden slachtoffers. Veel gesneuvelden van toen liggen in Houthulst begraven. Aan de plechtigheid namen naast de minister van Defensie en andere prominenten ook mensen van Houthulst deel.
  Annaert Karel Lodewijk (° Steenhuffel 25-11-1889 † Poelkapelle 28-9-1918) en Cassimons Lodewijk Joseph (° Malderen 28-9-1896 † Handzame 14-10-1918) waren soldaten uit Londerzeel die deelnamen aan dat bevrijdingsoffensief dat startte op 28/09/1918 en waarbij deze Londerzeelse soldaten zijn gesneuveld (klikken op beeld hiernaast voor info gesneuvelde soldaten uit Londerzeel)  WO I-soldaten uit Londerzeel gesneuveld tijdens het bevrijdingsoffensief en begraven op militaire begraafplaats Houthulst (klikken op beeld hiernaast voor reportage Focus-WTV)  Focus-WTV-Slag van het Vrijbos herdacht in Houthulst(28-09-2018).
 • Tentoonstelling ‘Dagelijks leven tijdens WO I’ en verdeling boek ‘Enkele soldaten en burgers uit Londerzeel in de Groote Oorlog’:
  Ter gelegenheid van 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 2018 organiseert de gemeente Londerzeel in samenwerking met verschillende verenigingen en geïnteresseerde individuelen de tentoonstelling ‘Dagelijks leven tijdens WO I’ in het Gemeenschapscentrum Gerard Walschap Sint-Jozefstraat 44 te Londerzeel Sint-Jozef.

  Openingstijden van de tentoonstelling ‘Dagelijks leven tijdens WO I’:
  -) zondag 11 november van 15u tot 18u
  -) vrijdag 16 november van 18u tot 20u
     -) zaterdag 17 november van 15u tot 20u
  -) zondag 18 november van 15u tot 20u

  Bij de officiële opening van de tentoonstelling op zondag 11 november 2018 om 15u in het Gemeenschapscentrum zal het boek ‘Enkele soldaten en burgers uit Londerzeel in de Groote Oorlog’ (geschreven en uitgegeven door Joris Saerens) worden voorgesteld.
  Tijdens de openingsdagen van de tentoonstelling kan het boek samen met een kleine gratis boek-attentie worden afgehaald in het Gemeenschapscentrum door de personen die hebben besteld.
  Voor diegene die geen boek heeft besteld zijn er enkele boeken in voorraad (zolang de voorraad strekt) die ter plaatse kunnen worden aangekocht aan de prijs van 30 €/stuk (boek-attentie inbegrepen).
  Afhalen of verkrijgen van een boek kan nadien ook tijdens de periodieke zitdagen van de Geschied- en Heemkundige Kring Londerzeel (GHKL) achteraan in de bibliotheek te Londerzeel (elke eerste en derde zaterdag van iedere maand van 9u tot 11u45).
  Informatie over de tentoonstelling zal ook worden gepubliceerd in het Gemeentelijk Informatieblad Londerzeel (GIL).
  De boeken zullen begin november worden verstuurd per post naar diegenen die deze optie hadden aangeduid bij hun bestelling.

 • Herdenking ‘Slag van Neeravert’ te Londerzeel op zaterdag 29 september 2018:Slag_Neeravert_UITNODIGING(door_gemeente_Londerzeel)
  Meer gegevens over deze herdenking:
  Tijdens de fakkeltocht (afstand ongeveer: +/- 1,8 km.), die zal starten omstreeks 19u30 aan het monument van Neeravert en die gaat tot aan het monument Blauwenhoek, worden enkele gedichten in verband met de oorlog voorgelezen (opgelet: de wagens dienen geparkeerd te worden op de aangeduide parkeerplaats in de buurt van het monument Blauwenhoek en met een shuttlebus kan er dan worden meegereden naar de startplaats aan het monument van Neeravert).
  Tijdens de toespraken zullen ook de namen van de gesneuvelden van de ‘Slag van Neeravert’, die plaatsvond op dinsdag 29 september 1914, worden voorgelezen.
  Na de fakkeltocht en na het voor de eerste maal aansteken van de verlichting bij het monument Blauwenhoek wordt er verse soep verdeeld die zal worden bereid in een ter plaatse aanwezige authentieke veldkeuken uit WO I en volgt er nadien een gelegenheidsreceptie in een tent.
  Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 20 september 2018 op 052/31 94 64 of via cultuur@londerzeel.be.
 • Herbegraving van vier Belgische soldaten WO I op zondag 1 juli 2018 in De Panne:
  Tijdens een korte, intieme plechtigheid aan de Dodengang te Diksmuide werden de vier doodskisten met de stoffelijke resten van vier Belgische WO I-soldaten één voor één ingeladen door ‘De Patrouilleurs’ uit Merchtem/Peizegem in een authentieke Ford T-ambulance uit 1917. Daarop volgde de Last Post en het Belgische volkslied. Meteen het signaal voor de colonne om te vertrekken richting de Militaire Begraafplaats van De Panne waar de soldaten hun laatste rustplaats gaan krijgen (organisatie: War Heritage Institute Brussel) (zie ook korte video in Videoboek).

   bty  DSC_1431

 DSC_1432  bty

  bty  DSC_1434  bty

 • Moddersculptuur WO I door kunstenaar Rob Buelens in Neeravert te Londerzeel:

IMG_20180912_120739

DSC_1593

Foto’s boven: “No man’s land” te Neeravert – een ‘tijdelijk’ kunstwerk (moddersculptuur) van Londerzelenaar Rob Buelens ter nagedachtenis van de ‘Slag bij Neeravert’ op 29 september 1914, Londerzeel Sint-Jozef.
Foto onder links: Detail van “No man’s land” te Neeravert – de schedel van een gesneuvelde soldaat met karabijn aan zijn voeten en met naast zich het hoofd van een gesneuveld paard.
Foto onder rechts: Om het einde van WO I te herdenken heeft de kinderraad van Londerzeel in samenwerking met kunstenaar Rob Buelens een houten wensboom gecreëerd in het educatief bos in Neeravert, Londerzeel Sint-Jozef, vlak naast het kunstwerk “No man’s land”.

DSC_1611DSC_1369

=========================================================================

DSC_1370  DSC_1362  DSC_1358  DSC_1365

Foto’s van de aanmaak van het ‘tijdelijke’ kunstwerk en de wensboom op vrijdag 15 juni 2018 (foto’s van het kunstwerk in opbouw)

De kunstenaar Rob Buelens uit Londerzeel is op maandag 11 juni begonnen met het maken van een moddersculptuur op Neeravert, op de plaats van het vroegere slagveld waar op dinsdag 29 september 1914 de hevige ‘Slag van Neeravert’ in Londerzeel plaatsvond. Het ‘tijdelijke’ kunstwerk heeft WO I als thema en bevindt zich in de buurt van het monument van Neeravert dichtbij bij de houten wensboom die in mei 2018 werd opgezet door de Londerzeelse kinderraad onder begeleiding van kunstenaar Rob Buelens. Het oorlogstafereel, bestaande uit 3D figuren op schaal 1:8, meet 5,60m x 5,60m. De afwerking van het kunstwerk is voorzien tegen eind juni. Bedoeling is om het kunstwerk gedurende meerdere maanden te laten liggen tot het door de natuurelementen terug wordt ‘overwonnen’.

 • ⇒ De bestelmogelijkheid van het hierna vermelde boek werd afgesloten op 06/09/2018⇐
  Op zondag 11 november 2018 wordt het boek ‘ENKELE SOLDATEN EN BURGERS UIT LONDERZEEL IN DE GROOTE OORLOG’ (geschreven en uitgegeven door Joris Saerens) voorgesteld en zullen nadien de bestelde exemplaren van het boek worden verdeeld tijdens een tentoonstelling opgezet door Verenigde Oud-strijders & Oud-soldaten Londerzeel over ‘Het leven tijdens WO I‘ en dit op zondag 11 november, zaterdag 17 november en zondag 18 november 2018 in het Gemeenschapscentrum Gerard Walschap Sint-Jozefstraat 44 te Londerzeel Sint-Jozef. Meer informatie over de geplande tentoonstelling met als thema ‘Het leven tijdens WO I‘ volgt later.

Ter nagedachtenis van de vele soldaten uit Londerzeel werd dit boek opgesteld waarin aan de hand van de belevenissen van een aantal van die soldaten het verhaal wordt geschetst van wat zij en hun mede-soldaten hebben meegemaakt in de lange en hevige strijd tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Er wordt ook dieper ingegaan op wat burgers die achterbleven in hun dorp, vluchtelingen, weggevoerden, opgeëisten en burgerlijke gevangenen uit Londerzeel hebben moeten doorstaan.
Verder zijn er bijlagen over onder meer volgende onderwerpen: ‘Vermeende wandaden door de Duitse soldaten in de kerk van Steenhuffel bij het begin van WO I’, ‘Onduidelijkheden betreffende gesneuvelde Plaentinck uit Malderen begraven te Southampton’, ‘Inventaris van tijdelijke begraafplaatsen van militairen te Londerzeel tijdens WO I’, ‘Leven in Malderen en omgeving onder Duitse bezetting in 14-18’, …
In het boek zijn talrijke authentieke (militaire) documenten en honderden foto’s/afbeeldingen opgenomen evenals een bijgewerkt fotoboek van meer dan 440 oud-strijders WO I van Londerzeel en een lijst met gegevens uit de dossiers van weggevoerde, opgeëiste en burgerlijke gevangenen van Londerzeel (hier klikken voor info over het boek).

Dit boek kan besteld worden aan de prijs van 30 € voor de eerste intekenaars (hier klikken voor bestelling) dankzij korting van projectsubsidie Erfgoedontsluiting toegekend door de provincie Vlaams-Brabant, normale prijs 45 € (boek bestaat uit 348 pagina’s in kleurendruk met harde kaft, formaat A4) (ter info: dit wordt enkel in boekvorm uitgegeven en zal niet raadpleegbaar zijn op de website en zal ook niet verkrijgbaar zijn in de boekhandel).

 • (Opgelet: de voorinschrijvingen werden afgesloten op 6 september 2018)
  (klik hier voor afdrukvoorbeeld 1)
  (klik hier voor afdrukvoorbeeld 2)
 • boek_Enkele_soldaten_en_burgers_uit_Londerzeel_in_de_Groote_Oorlog-hardcover-voorkant1
 • Op dinsdag 8 mei om 10u45 werd het vernieuwde oorlogsmonument aan de kerk van de deelgemeente Steenhuffel officieel ingehuldigd in aanwezigheid van enkele familieleden van de oorlogsslachtoffers waarvan de namen werden toegevoegd op de gedenkplaten van WO I en WO II (onder meer Judith De Raes, een kleindochter van De Smedt Virginia, en verder enkele nabestaanden van Fertinel Lodewijk Emiel) (zie ook naslagwerk van DE SMEDT VIRGINIA).
  20180508_16-10u45-Inhuldiging_vernieuwd_oorlogsmonument_te_Steenhuffel bty 20180508_22-10u45-Inhuldiging_vernieuwd_oorlogsmonument_te_Steenhuffel
 • Op maandag 7 mei 2018 werden enkele namen van oorlogsslachtoffers toegevoegd op het oorlogsmonument aan de kerk van de deelgemeente Steenhuffel.
  Toevoeging op de gedenkplaat van de Eerste Wereldoorlog:
  De Smedt Virginia (huismoeder van 8 minderjarige kinderen van Rossemstraat 3, op 21 september 1914 (toen de Duitsers Imde evacueerden) getroffen in haar keuken door een kogel die binnendrong langs het keukenraam en zij is ’s anderendaags op 22 september 1914 overleden) (zie ook naslagwerk van DE SMEDT VIRGINIA).
  Toevoegingen op de gedenkplaat van de Tweede Wereldoorlog:
  Fertinel Lodewijk Emiel (op 23 mei 1940 dood teruggevonden onder de restanten/brokstukken van een luchtbombardement te Cormont te Frankrijk dat plaatshad op 21 mei 1940 en hij werd in dat dorpje begraven).
  Booghmans August (overleden thuis op Haan op 8 december 1945 na verblijf in meerdere concentratiekampen in Duitsland).
  20180508-Oorlogsmonument_te_Steenhuffel(nieuwe_situatie)-01

  Op het oorlogsmonument te Steenhuffel werden op maandag 7 mei 2018
  enkele namen van oorlogsslachtoffers van WO I en WO II toegevoegd.
 • Doordat op de oorlogsmonumenten van Blauwenhoek te Londerzeel en aan de kerk van Steenhuffel de namen van de burgerslachtoffers vermeld staan (in Steenhuffel is dit gepland voor in de nabije toekomst) is het wenselijk dat de namen van de burgerslachtoffers van Malderen ook op het oorlogsmonument van Malderen zouden worden toegevoegd.
  Onderhandelingen over deze materie worden op dit moment gevoerd met het gemeentebestuur en de schepen van patrimonium en monumentenzorg van de gemeente Londerzeel.
 • Geplande activiteit in 2018:         Monument_12Linie_Neeravert_uit_wwwLonderzeel  bloem_margriet_of_madeliefje  Londerzeel-monument_Blauwenhoek bloem_margriet_of_madeliefje  sculptuur_van_Rob_Buelens_Malderen
  Op zaterdag 29 september 2018 wil Verenigde Oud-strijders en Oud-soldaten Londerzeel starten met de jaarlijkse herdenking van de ‘Slag van Londerzeel’ of ‘Slag van Neeravert’ (had plaats op dinsdag 29 september 1914). In het herdenkingsjaar 2018 zal dat op een bijzondere manier gebeuren, in samenwerking met de gemeente Londerzeel en andere actoren.
  Het vooropgezette scenario voorziet een korte bloemenhulde om 19u30 aan het kleine monument op het slagveld van Neeravert, gevolgd door een fakkeloptocht (afstand: +/- 1,8 km.) naar het grote monument op de Blauwenhoek-Londerzeel. Daar zouden dan, voor de eerste keer, spots op het monument aangestoken worden. Uiteraard dient deze herdenking daarom ’s avonds te gebeuren.
  De gemeentelijke diensten en overheden van Londerzeel zijn zeer actief betrokken bij dit initiatief. Naast Verenigde Oud-strijders en Oud-soldaten Londerzeel, wordt aan dit evenement ook meegewerkt door kunstenaar Rob Buelens, die in de omgeving van het monument op Neeravert een kunstwerk (moddersculptuur) zal maken, en de VZW Platform voor Belgische militaire geschiedenis (“De Patrouilleurs”). Het is de bedoeling daar ook nog andere verenigingen en de Londerzeelse scholen bij te betrekken. De 12de/13de Linie (de ‘Slag van Londerzeel’ werd gevochten door het 12de Linieregiment) zal ook een afvaardiging sturen naar dit gebeuren
  .
 • In het kader dat het in 2018 exact 100 jaar geleden zal zijn dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd en dat dit feit niet mag worden vergeten is men in Londerzeel bezig met het opstarten van verschillende initiatieven zoals onder meer om op het oorlogsmonument aan de kerk van de deelgemeente Steenhuffel de namen toe te voegen van mensen uit Steenhuffel die om het leven kwamen door oorlogsgeweld en die nog niet op dat monument vermeld stonden, zijnde een burger in WO I en een soldaat + burger in WO II, en ook een grafaanduiding of monumentje te voorzien op de begraafplaats van Steenhuffel voor de 3 broers Van Doorslaer die allen oud-strijders WO I zijn. Meer informatie over deze en ook nog andere initiatieven volgt nog.
  Steenhuffel_oorlogsmonument_zonder_platen_14-18_en_40-45_in_oktober_2017_04

  Op het oorlogsmonument te Steenhuffel werden in oktober 2017
  de oude naamplaten van 1914-1918 en 1940-1945 verwijderd
  en worden binnenkort vervangen door nieuwe naamplaten
  met enkele toegevoegde namen.
 • Op zaterdag 4 november 2017 werd het boek ‘JOURNAL DE CLASSE’ VAN KORPORAAL LODEWIJK JOZEF VAN DOORSLAER voorgesteld en verdeeld in de bibliotheek te Londerzeel. Diegene die het boek nog wilt verkrijgen of aankopen kan steeds terecht op de zitdagen van Geschied- en Heemkundige Kring Londerzeel in de bibliotheek te Londerzeel (www.ghklonderzeel.be) of kan contact opnemen met de beheerder van deze website (Contact).
  dav dav dav dav

 • Op donderdag 14 september 2017 organiseert Erfgoedkring Berla te Meise een praatcafé waar Joris Saerens aan de hand van foto’s en tekst het verhaal zal brengen van soldaat Lodewijk Jozef Van Doorslaer tijdens de Eerste Wereldoorlog (oud-strijder WO I en WO II uit Steenhuffel).
  Toegang vanaf 18u30, aanvang presentatie om 19u30 in ’t Moment van Meise,
  Brusselsesteenweg 40 te Meise. Inkom gratis, allen welkom! (klikken op afbeelding)  Van_Doorslaer_Lodewijk_Jozef_.
  ◊ Joris Saerens bedankt het publiek dat aanwezig was in het praatcafé van Erfgoedkring Berla te Meise voor hun aandacht tijdens de presentatie van het verhaal van soldaat Lodewijk Jozef Van Doorslaer. Ook Erfgoedkring Berla wordt hierbij bedankt voor de organisatie van het praatcafé. Wij verontschuldigen ons ook voor het feit dat er geen microfoon beschikbaar was tijdens het eerste deel van de presentatie. Sorry hiervoor.
 • In het najaar van 2017 verschijnt het boek ‘JOURNAL DE CLASSE’ VAN KORPORAAL LODEWIJK JOZEF VAN DOORSLAER (geschreven door Joris Saerens en uitgegeven in samenwerking met de Geschied- en Heemkundige Kring Londerzeel).

Dit boek kan nu niet meer besteld worden (de voorinschrijvingen werden afgesloten op 1 september 2017).

Dit boek is opgebouwd rond het recent opgedoken en eigenhandig geschreven klasschrift van Korporaal Lodewijk Jozef Van Doorslaer uit Steenhuffel met notities en persoonlijke aantekeningen over zijn opleiding tot onderofficier tijdens een periode in de Eerste Wereldoorlog in Bayeux te Frankrijk. Aangevuld met talrijke randinformatie, foto’s en afbeeldingen (ter info: dit wordt alleen in gedrukte boekvorm uitgegeven en zal niet raadpleegbaar zijn op de website en zal ook niet verkrijgbaar zijn in de boekhandel)

(hier klikken voor een voorstelling van het boek)

De Geschied- en Heemkundige Kring Londerzeel en Joris Saerens verwelkomen jullie op zaterdag 4 november 2017 van 9u tot 11u45 in de bibliotheek te Londerzeel voor de overhandiging van het boek ‘Journal de Classe’ van Korporaal Lodewijk Jozef Van Doorslaer in de Groote Oorlog dat jullie misschien hebben besteld. Er zal ook randactiviteit worden voorzien bij die gelegenheid.

Voor diegenen die in de onmogelijkheid waren om een boek te bestellen via voorinschrijving of via internet en toch nog een boek willen verkrijgen kunnen hiervoor de beheerder van de website contacteren of kunnen naar de bibliotheek te Londerzeel komen tussen 9u en 11u45 tijdens de zitdagen van de Geschied- en Heemkundige Kring Londerzeel om ter plaatse toch nog een boek ‘Journal de Classe’ van Korporaal Lodewijk Jozef Van Doorslaer in de Groote Oorlog te bekomen aan de prijs van 24 € en dit tot zolang de voorraad strekt (zie Aanbod).

Meer informatie over zaterdag 4 november 2017:  (hier klikken voor meer informatie over zaterdag 4 november 2017).

Boekcover-'Journal de Classe' van Korporaal Lodewijk Jozef Van Doorslaer in de Groote Oorlog-verkleind_met_blauwe_kader
 • Indien men graag meer informatie (zie Inhoud) wil bekomen van een familielid die oud-strijder was of een burger tijdens WO I dan kan men die vraag steeds richten tot Joris Saerens voor eventueel verder opzoekingswerk.

Voorbeeld van ‘boekenkast’

boekenkast

Advertenties